Ερωτήσεις - Απαντήσεις

1. Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση του αυτοκινήτου μου;

Η ασφάλεια «Αστικής Ευθύνης» των αυτοκινητών είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το αρ. 100, παρ.1, σημείο 3, παρ. 3 από το Νόμο περί Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και από το Διάταγμα № 24 από τις 08/03/2006 από την Επιτροπή χρηματοοικονομικού Ελέγχου για την Υποχρεωτική Ασφάλιση σύμφωνα με το αρ.249, σημείο 1 και 2 από τον Κώδικα ασφάλισης.

2. Τί στοιχεία απαιτούνται για την ασφάλιση του οχήματός μου;

Τα απαραίτητα στοιχεία για την ασφάλιση του μηχανοκίνητου οχήματος σας είναι:

– Το πιστοπιοιτικό εγγραφής (Άδεια Κυκλοφορίας)

3. Πως καθορίζονται τα ασφάλιστρα που θα πληρώσω για το όχημά μου;

Λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και τα κάτωθι στοιχεία αυτοκινήτου και οδηγού:

– Είδος (κατηγορία) του αυτοκινήτου

– Ηλικία οδηγού

– Χρόνια οδήγησης

– Δηλωμένος όγκος του κινητήρα

– Περιοχή εγγραφής ή κατοικία του ιδιοκτήτη

– Περιοχή οδήγησης του αυτοκινήτου

– Χρήση του αυτοκινήτου

– Τροχαία ατυχήματα τα οποία προκλήθηκαν τα τελευταία 2 (δυο) έτη και ευθύνη φέρει ο οδηγός

– Κίλοβατ του αυτοκινήτου

– Αριθμός πορτών

– Αριθμός θέσεων

4. Έχω άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί από αρχή άλλης χώρας. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν ο ασφαλισμένος διαθέτει διεθνή άδεια οδήγησης, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εάν η άδεια οδήγησης που διαθέτει ισχύει μόνο για τη χώρα του, τότε με βάση τους κανόνες underwriting της κάθε εταιρίας μπορεί να γίνει δεκτή ή όχι η ασφάλισή του.

5. Έχω κοτσαδόρο. Τι πρέπει να κάνω;

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πάρετε άδεια εγγραφής για τον τοποθετημένο κοτσαδόρο και μετά πρέπει να το ασφαλίσετε.

6. Πως ανανεώνεται το ασφαλιστήριο μου, συμβόλαιο;

Το ασφαλιστήριο σας δεν ανανεώνεται αυτόματα κατά την λήξη του. Η ανανέωση πραγματοποιείται με επίσκεψη σε νόμιμο Μεσίτη ασφαλείσεων (Broker), ή σε ασφαλιστική εταιρεία. Πρέπει να πληρώσετε το ασφάλιστρο.

7. Πως μπορώ να κάνω αλλαγές στο ασφαλιστήριο μου;

Εάν θελήσετε να προσθέσετε κάποια προαιρετική κάλυψη ή να μεταβάλετε το συμβόλαιο σας αρκεί να επικοινωνήσετε μαζί μας ή με τον ασφαλιστή σας και να εκδοθεί Προσάρτημα.

8. Τι πρέπει να κάνω εάν χάσω το ασφαλιστήριο μου, συμβόλαιο;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κεντρικό μας κατάστημα είτε απευθείας είτε διαμέσου του ασφαλιστή σας και να ζητήσετε την επανέκδοση του, αφού υποβάλετε μία υπεύθυνη δήλωση ότι το συμβόλαιό σας χάθηκε.

9. Με καλύπτει η Ασφαλιστική μου Εταιρία όταν οδηγώ αυτοκίνητο άλλου ιδιοκτήτη;

OΧΙ. Η ασφαλιστική εταιρεία σας καλύπτει μόνο για τα ατυχήματα που προκαλείται με το δικό σας αυτοκίνητο. Για αυτό τον λόγο, πρέπει πάντα να ελέγχετε αν το αυτοκίνητο που οδηγείτε είναι ασφαλισμένο.

10. Εάν κάποιος τρίτος χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό μου, εξακολουθεί να καλύπτεται από τη δική μου ασφάλεια;

Εάν το αυτοκίνητό σας εμπλακεί σε ένα ατύχημα, το αυτοκίνητο λαμβάνει χαρακτηριστικά την κάλυψη που έχετε επιλέξει και ανεξάρτητα από το ποιος το οδηγεί, με την προϋπόθεση βεβαίως, ότι το άτομο αυτό διαθέτει άδεια οδήγησης. Εντούτοις, καλό θα είναι να έχετε υπόψη σας, ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις απαιτούν να δηλώνετε τους ιδιοκτήτες και χρήστες κάθε ασφαλισμένου οχήματος.

11. Σε περίπτωση ατυχήματος τι πρέπει να κάνω;

Η πρώτη σας προτεραιότητα σε κάθε ατύχημα είναι να διαπιστώσετε ότι όλοι οι τυχόν εμπλεκόμενοι στο ατύχημα (οδηγοί, επιβάτες, και πεζοί) δεν έχουν τραυματιστεί και δεν χρήζουν ιατρικής μέριμνας. Σε διαφορετική περίπτωση, καλέστε αμέσως την Τροχαία για να αναφέρεται τραυματισμό και ακολούθως προσφέρεται τις πρώτες βοήθειες στους συνανθρώπους μας.

12. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να χάνετε την ψυχραιμία σας, να εκνευρίζεστε και να εμπλέκεστε σε ανούσιους διαπληκτισμούς με τους συμπολίτες σας σε οποιοδήποτε ατύχημα για το ποιος φέρει την ευθύνη για το ατύχημα.

Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος αν δεν υπάρχουν θύματα, χρήση αλκοόλ και τραυματισμένοι και αν οι πλευρές έχουν έρθει σε συμφωνία, υπογράφεται «Διμερές Πρωτόκολλο Διαπίστωσης» («Φιλικός Διακανονισμός», καθώς και 1 (μια) αναφορά για τον ασφαλιστή και μπορεί να μην καλείται η Τροχαία. Αν υπάρχουν θύματα, χρήση αλκοόλ και τραυματισμένοι οποσδήποτε καλείται η Τροχαία.

elGreek

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.